Jak pokonać wolne rodniki

Jak pokonać wolne rodnikiOwoce są bezcennym źródłem witamin. Wiele z nich kryje jednak składniki, które w szczególny sposób poprawiają nasze zdrowie. Wśród owoców na wyróżnienie zasługują borówki. Zawierają one dużą ilość witamin A i C, żelazo, błonnik i kwas foliowy.Oprócz tego zawierają przeciwutleniacze, które chronią przed miażdżycą, zapobiegają rozwojowi choroby Parkinsona i chorobie Alzheimera. Nasze polskie jabłka zawierają wprawdzie mało witamin, ale za to wiele innych cennych składników. Wśród nich jest przede wszystkim błonnik. Największa ilość witaminy C występuje w porzeczkach. Oprócz tej witaminy porzeczki są źródłem fitoncydów i antocyjanów. Skarbnicą witamin z grupy B i magnezu są jeżyny, oprócz tego w owocach tych jest spora ilość witaminy A i C oraz pektyn.Małą ilością witamin charakteryzuje się ananas, zawiera on jednak bromelinę, która wspomaga odchudzanie. Ze względu na dużą zawartość jodu warto sięgać po winogrona. Oprócz jodu winogrona dostarczają nam przeciwutleniaczy, które między innymi obniżają ciśnienie. style="text-decoration:none" "/index.php?p=cheap-hydrazide">.