Morwa biała

Morwa białaMiłośnicy morwy białej bardzo często nazywają ją ''roślinnym skarbem''. Najczęściej nazwa tej rośliny jako pierwszą myśl przywodzi nam pożywienie dla gąsienic jedwabnika morwowego. Morwa biała to całkiem wysokie drzewo liściaste ( osiągające wysokość nawet 10 m), porośniętych owocami, które swoim wyglądem przypominają nieco nasze jeżyny. Rodzinnym krajem tej rośliny są Chiny. Lokalna medycyna ludowa stosowała morwę białą jako środek obniżający gorączkę, przy problemach z żołądkiem, biegunkach, jako środek wspomagający odzyskanie sił witalnych. Owoce morwy najczęściej pojawiają się pod koniec lipca. Są bardzo słodkie ( zawierają sacharozę, fruktozę, maltozę, glukozę oraz kwasy organiczne takie jak cytrynowy czy jabłkowy), a mimo to naprawdę niskokaloryczne. Wyciągu z korzenia morwy białej używa się do leczenia kaszlu, bronchitu, astmy, niektórzy twierdzą nawet że zapobiega rozwojowi wszelkich nowotworów. Liście morwy natomiast stanowią nieocenione bogactwo wszystkich witamin z grupy B, poprawiających nie tylko nastrój ale również wzrok.